Naturalment saludable

NATURALMENT SALUDABLE

Amb totes les propietats

L'oli d'oliva verge extra és un dels components més característics de la dieta mediterrània i la seva principal font de greix. Des de mitjans del segle XX, la dieta mediterrània ha estat objecte de gran interès científic. Nombrosos estudis observacionals i assajos clínics l'han relacionat amb diversos beneficis per a la salut, com ara la reducció del risc cardiovascular i de càncer. Alguns estudis científics suggereixen també que els consumidors d'oli d'oliva tenen menor incidència de sobrepès i obesitat. L'oli d'oliva té un alt contingut en greixos monoinsaturats, principalment àcid oleic, i en menor proporció, poliinsaturats. A més, presenta altres components interessants per a la salut com els fitosterols, els tocoferols i els polifenols.
Organitzacions nacionals i internacionals de reconegut prestigi afirmen que el consum d'oli d'oliva és una de les principals fonts de greixos insaturats, els quals han d'estar presents dins d'una alimentació saludable. Així, l'OMS recomana que les calories aportades pels greixos a la dieta no suposin més del 30%. L'oli d'oliva contribueix a reduir els greixos saturats, i especialment els trans, en benefici dels insaturats. L'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA, per les sigles en anglès) recomana el consum d'oli d'oliva en quantitats moderades, en el context d'una dieta equilibrada. En el nostre entorn, la Societat Espanyola de Nutrició Comunitària (SENC) recomana el consum diari d'oli d'oliva verge extra cru, com a principal font de greix afegit. Per la seva banda, la guia Petits canvis per menjar millor, de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, recomana que l'oli d'oliva sigui la font de greix habitual, tant per a cuinar com per a amanir, i aconsella usar altres olis i greixos només de manera ocasional.
Quan fem l'oli d'oliva verge extra, a la Cooperativa de Cambrils tenim molta cura a preservar els components beneficiosos per a la salut, com ara els tocoferols i polifenols. Com que són molt sensibles a les temperatures elevades (molts poden ser volàtils en determinades circumstàncies), com a complement a la normativa IFS de qualitat alimentària implantada a la Cooperativa, extremem el control de temperatura del procés. Al mateix temps hem incorporat a la maquinària barreres físiques perquè no es puguin perdre per una part les aromes i, per una altra, alguns elements volàtils crucials que conté l'oli d'oliva verge extra.
Aquest control exhaustiu de la temperatura, juntament amb el fet de treballar només amb productors locals amb traçabilitat d’origen i sense barreges i de tenir una almàssera pròpia on elaborem oli només amb mitjans mecànics, ens permet produir un oli totalment natural de qualitat excepcional. És a dir, elaborem un oli que conserva totes les propietats de l’Oli d’Oliva Verge Extra (OOVE).
PROPIETATS NUTRITIVES DE L’OLI D’OLIVA VERGE EXTRA
ÀCIDS GRASSOS MONOINSATURATS
És especialment ric en àcid oleic, també denominat d’omega-9 i, en menor quantitat, en omega-3 i omega-6.
VITAMINES
Conté vitamina A (beneficiosa per al cor, els ronyons, el sistema immunitari i la vista), la vitamina D (que absorbeix el calci i manté forts els ossos i els sistemaimmunitari), la vitamina E (amb potents funcions antioxidants i antienvelliment) i la vitamina K (beneficiosa per al creixement i per a l’enfortiment dels ossos)
MINERALS
Afavoreix l’absorció de materials com ara el calci, el fòsfor, el magnesi i el zinc.
POLIFENOLS
Potents antioxidants naturals.
FITOSTEROLS
Inhibeixen l’absorció de colesterol exogen i la reabsorció de colesterol endogen.
“L’OLI D’OLIVA TOT MAL ESQUIVA”
L’oli d’oliva verge extra ha format part de la dieta mediterrània des de temps immemorials aportant un sabor i unes qualitats que l’han convertit en un producte imprescindible en moltes taules, avui fins i tot de països on el clima no permet el cultiu de l’olivera. Alguns dels beneficis que aporta l’oli d’oliva són:
PREVENCIÓ DE MALALTIES CARDIOVASCULARS
L’oli d’oliva té un elevat contingut en àcids grassos com l'àcid oleic (omega 9), que redueix la gran majoria de les malalties de tipus cardiovascular; regula els nivells de colesterol en sang, disminueix el colesterol dolent (LDL), sense reduir el colesterol bo (HDL),amb la consegüent millora de la circulació sanguínia, i redueix la pressió arterial.
REFORÇAMENT DEL SISTEMA IMMUNOLÒGIC
L’oli, gràcies als seus compostos antioxidants, ajuda a mantenir el sistema immunològic sempre actiu i, per tant, a protegir davant de possibles malalties.
PROTECCIÓ DEL CERVELL CONTRA EL DETERIORAMENT COGNITIU
Els greixos saludables que conté l'oli d'oliva ajuden protegir el cervell, reduint els problemes de memòria i retardant el deteriorament mental propi de malalties com ara l’Alzheimer.
REFORÇAMENT DELS OSSOS I LES ARTICULACIONS
L’oli d’oliva ajuda a protegir els ossos i les articulacions i alleuja dolències derivades de l'osteoporosi i de l’artritis, en gran part gràcies a la concentració d’oleocantal.
ANTIENVELLIMENT
L'alta concentració de polifenols, que actuen com a antioxidants naturals, i de vitamines E i K, retarda l’envelliment de pell i teixits.
MILLORA DE LA DIGESTIÓ
L'oli d'oliva redueix la secreció àcida gàstrica, amb la qual cosa protegeix de les malalties gastrointestinals i alleugereix la digestió.
MILLORA DEL TRÀNSIT
L’oli d'oliva ajuda a regular el trànsit intestinal gràcies al seu efecte laxant.
ANTICANCERIGEN
Hi ha estudis que indiquen que els compostos de l'oli d'oliva, i molt especialment l’oleocantal, que poden prevenir el càncer.
REDUCCIÓ DE LA DIABETIS
El consum d’oli d’oliva pot fer reduir els casos de diabetis de tipus II gràcies als greixos saludables que conté.